Добредојдовте на нашата веб страница.

Што е високофреквентен дизајн на ПХБ| YMS

Што е високофреквентна ПХБ

Високофреквентните ПХБ генерално обезбедуваат опсег на фреквенции од 500 MHz до 2 GHz, што може да ги задоволи потребите на дизајнот на ПХБ со голема брзина, микробрановите, радиофреквенциите и мобилните апликации. Кога фреквенцијата е поголема од 1 GHz, можеме да ја дефинираме како висока фреквенција.

Денес, сложеноста на електронските компоненти и прекинувачи постојано се зголемува, а потребен е и побрз проток на сигналот од вообичаеното. Затоа, потребна е поголема фреквенција на пренос. При интегрирање на посебни барања за сигнал во електронски компоненти и производи, високофреквентниот ПХБ има многу предности, како што се висока ефикасност, брза брзина, мало слабеење и постојана диелектрична константа.

ПХБ со висока фреквенција - специјални материјали

Потребни се специјални материјали за да се реализира високата фреквенција што ја обезбедува овој тип на печатено коло, бидејќи секоја промена на нивната пропустливост може да влијае на импедансата на ПХБ. Многу дизајнери на ПХБ го избираат Роџерс диелектричниот материјал затоа што има помала загуба на диелектрик, помала загуба на сигнал, пониски трошоци за производство на кола и е посоодветен за брзи апликации за прототипови меѓу другите материјали.

Вештини за распоред на ПХБ со висока фреквенција

1. Колку помалку е свиткано водството помеѓу пиновите на електронскиот уред со голема брзина, толку подобро

Оловената жица на жиците на високофреквентното коло е по можност полна линија, која треба да се сврти и може да се преклопи со линија од 45 степени или кружен лак. Ова барање се користи само за подобрување на јачината на фиксирање на бакарната фолија во нискофреквентното коло, а во високофреквентното коло, содржината е задоволена. Еден услов е да се намали надворешниот пренос и меѓусебното спојување на високофреквентните сигнали.

2. Уредот за коло со висока фреквенција помеѓу слоевите на пиновите наизменично помалку што е можно

Таканареченото „најмалку наизменично меѓу слоевите на каблите е подобро“ значи дека колку помалку се користат во процесот на поврзување на компонентите, толку подобро. A via може да доведе до дистрибуирана капацитивност од околу 0,5pF, а намалувањето на бројот на via може значително да ја зголеми брзината и да ја намали можноста за грешки во податоците.

3. Доводот помеѓу пиновите на уредот со високофреквентно коло е што е можно пократок

Интензитетот на зрачењето на сигналот е пропорционален на должината на трагата на сигналната линија. Колку подолго е доводот на сигналот со висока фреквенција, толку е полесно да се спои со компонентата блиску до неа, така што за часовници како што се сигнали, кристал, податоци DDR, линии за сигнали со висока фреквенција како што се линии LVDS, USB линии и HDMI линии се бара да бидат што е можно пократки.

4. Обрнете внимание на „прекрстениот столб“ воведен со сигнална линија и паралелна линија на кратко растојание

Трите големи проблеми на дизајнот на ПХБ со голема брзина

Кога работите на дизајн на ПХБ со голема брзина, има еден куп проблеми со кои ќе наидете на патот кон поврзување на вашите сигнали од точката А до точката Б.

Тајминг. Со други зборови, дали сите сигнали на вашиот распоред на ПХБ пристигнуваат во соодветно време во однос на другите сигнали? Сите сигнали за голема брзина на распоредот на вашата табла се контролирани од часовник, а ако времето е исклучено, тогаш најверојатно ќе добивате оштетени податоци.

Интегритет. Со други зборови, дали вашите сигнали изгледаат како што треба кога ќе пристигнат на крајната дестинација? Ако не, тогаш тоа значи дека вашиот сигнал најверојатно наишол на некои пречки на патот што го уништиле неговиот интегритет.

Бучава. Со други зборови, дали вашите сигнали наидоа на некаков вид на пречки на нивното патување од предавател до приемник? Секој PCB испушта некаков шум, но кога е присутен премногу шум, тогаш ја зголемувате шансата за расипување на податоците.

Сега, добрата вест е дека овие големи три проблеми што може да ги сретнете на дизајнот на ПХБ со голема брзина може да се поправат со овие три големи решенија:

Импеданса. Имањето соодветна импеданса помеѓу предавателот и приемникот ќе има директно влијание врз квалитетот и интегритетот на вашите сигнали. Ова исто така ќе влијае на тоа колку вашите сигнали се чувствителни на бучава.

Усогласеност. Усогласувањето на должините на две споени траги ќе осигури дека вашите траги пристигнуваат во исто време и синхронизирани со стапките на часовникот. Усогласувањето е суштинско решение што треба да се погледне за апликациите DDR, SATA, PCI Express, HDMI и USB.

Проред. Колку вашите траги се поблиску една до друга, толку повеќе стануваат подложни на бучава и други форми на пречки во сигналот. Ако не ги ставате трагите поблиску отколку што треба, ќе ја намалите количината на бучава на вашата табла.

Ако сакате да дознаете повеќе за цената на високофреквентната ПХБ, поставете ги вашите датотеки со ПХБ (пожелно е Герберовиот формат) и внесете ги вашите барања на nextpcb.com/pcb-quote, а ние ќе ве цитираме што е можно побрзо.


Време на објавување: Мар-14-2022 година
WhatsApp Онлајн Chat!