Добредојдовте на нашата веб страница.

Повеќеслојна ПХБ

Најдобар повеќеслоен производител на PCB, фабрика во Кина

YMSPCB се користи за производство и монтажа на повеќеслојни PCBS по поволни цени

Производител на повеќеслојни ПХБ

Како што технологијата продолжува да напредува и се очекува да се прошири бројот на повеќеслојни PCBS што се користат, вашата компанија треба да инвестира во овие трендови и да го зголеми вашиот фокус на повеќеслојни решенија. Овој зголемен фокус треба да вклучи работа со квалитетни повеќеслојни производители и склопувачи на ПХБ. Со вакво решение, вашата компанија ќе биде целосно подготвена да се справи со секој повеќеслоен проект за PCB со кој ќе се сретнете. YMSPCB може да ви помогне да ги постигнете вашите цели.

YMSPCB е прилагоден добавувач на решенија за PCB кој обезбедува услуги за производство и склопување на ПХБ на компании ширум светот. Им помагаме на компаниите од набавка на делови до тестирање додека секогаш ги исполнуваме стандардите IPC класа 3, RoHS и ISO9001:2008. Ние ќе бидеме со вас на секој чекор низ целиот процес на производство на повеќеслојни PCBS и ќе ви обезбедиме експертиза и совети кога е потребно. Нашиот искусен тим произведе илјадници повеќеслојни PCBS кои се разликуваат по дизајн и сложеност. Без разлика колку е сложен дизајнот или колку се обемни вашите потреби, YMSPCB може да помогне.

За да дознаете повеќе за YMSPCB и нашите способности за производство и склопување, истражете ги нашите способности за производство и склопување со кликнување на линковите на следната страница. Ако сакате повеќе информации за тоа како можеме да ви помогнеме поединечно, слободно контактирајте не директно со прашање.

Прилагодени повеќеслојни услуги за производство на ПХБ со повеќе опции со додадена вредност

Напредни повеќеслојни услуги за склопување на ПХБ за сите ваши потреби

Фактори кои го одредуваат бројот и дистрибуцијата на слоевите на ПХБ

Повеќеслојните слоеви на PCB кола се наредени

Ефикасна повеќеслојна датотека бара цени на таблата за кола

Добијте цени за производство на повеќеслојни ПХБ од гола плоча и нарачајте за неколку секунди

повеќеслојни производители на PCB
повеќеслојна PCB
2c5059761

Best Multilayer Pcb Manufacturer

Сертификати од производителот и фабриката на ПХБ

Сертификати од производителот и фабриката на ПХБ

Сертификатите и почести стекнато од YMS во последните 10 години се како што следува:

ISO9001 сертификат (во 2015 година),

UL сертификат (во 2015 година),

CQC сертификат бр 16001153571

Напредна технологија претпријатие (во 2018 година),

Нови и високата технологија претпријатие (во 2018 година),

сертификат ISO14001 (во 2015 година),

систем за квалитет IATF16949 (во 2019 година).

CQC
ISO9001; 2015
ISO14001, 2015
УЛ

Изберете ги вашите повеќеслојни ПХБ

Повеќеслојната ПХБ е печатена плоча која има повеќе од 2 слоја, за разлика од двостраната ПХБ која има само два проводни слоја материјал, сите повеќеслојни ПХБ мора да имаат најмалку три слоја проводен материјал што се закопани во центарот на материјал.

YMSPCB произведува повеќеслојни ПХБ повеќе од 10 години. Со текот на годините, ги видовме сите видови повеќеслојни конструкции од различни индустрии, одговоривме на сите видови повеќеслојни прашања и ги решивме сите видови проблеми со повеќеслојните ПХБ.

 

Зошто да изберете YMCPCB

Како професионален производител и фабрика за повеќеслојни PCB, нашето позиционирање е да бидеме технички, производствен, пост-продажен, тим за истражување и развој на клиентите, брзо и професионално да обезбедиме различни решенија за производство на повеќеслојни PCB за решавање на различни проблеми со кои се среќаваат клиентите. Нашите клиенти треба само да завршат добра работа во продажбата на повеќеслојни компјутери, други работи како што се контролирање на трошоците, дизајн и решенија за ПХБ и постпродажба, ние ќе им помогнеме на клиентите да се справат со тоа за да ги максимизираме придобивките на клиентите.

Конкурентна цена: Повеќето од повеќеслојните PCB плочи се многу поконкурентни во цената од другите добавувачи.

Брза испорака: Обезбедуваме услуга за брза испорака. најчесто за нормални повеќеслојни компјутери, може да се испорача брзо во рок од 3 дена. За големи количини, генерално, тоа е 7-15 дена.

Посилно истражување и развој: Секогаш ја задржуваме иновативноста во повеќеслојните PCB плочи според трендот на пазарот. Во ред е истражување и развој врз основа на вашите идеи и совети.

Долг гарантен период: најмалку 2 години гаранција, во ред е да се продолжи од 5 до 10 години според барањата на клиентот.

Чекори што се користат во производството на повеќеслојни ПХБ

Развивање на посакуваниот дизајн

Планирајте го дизајнот на распоредот на ПХБ следејќи ги сите барања и шифрирајте го. Со тоа, се уверувате дека различните аспекти и делови од дизајните се без грешки. Завршен дизајн на ПХБ потоа е подготвен за изградба на изработка.

Печатење на дизајнот на ПХБ

Штом заврши проверката на дизајнот, тогаш може да се испечати. Ја пробивате дупката за регистрација за да послужи како водич за усогласување на филмовите додека продолжувате со процесот.

Испечатете го бакарот што се користи за внатрешниот слој

Овој чекор е прв при изработката на внатрешниот слој на ПХБ. Го печатите повеќеслојниот дизајн на ПХБ; тогаш бакарот повторно се врзува за ламинското парче кое служи како структура на ПХБ.

Отфрлете го несаканиот бакар

Бакар што не го покрива фоторезистот се отстранува со силна и ефикасна хемикалија. Веднаш штом ќе се отстрани, го остава само потребниот бакар за вашата ПХБ.

Ламинирање на слоевите на ПХБ

Откако слоевите се ослободени од дефекти, тогаш можете да ги споите. Овој процес можете да го постигнете во две брзини, кои вклучуваат чекор на поставување и ламинирање.

дупчење

Пред да вежбате, местото за дупчење се наоѓа со машина за рентген. Ова помага во обезбедувањето на оџакот на ПХБ.

ПХБ позлата

Овој процес помага во спојување на различните слоеви на ПХБ при што се користи хемикалија.

Сликање и позлата на надворешниот слој

Со ова го чувате бакарот што се наоѓа на надворешниот слој со нанесување на фоторезист.

Завршно офорт

За да се заштити бакарот за време на процесот, се користи калај штитник. Така се ослободува од несаканиот бакар. Ова исто така обезбедува правилно воспоставени ПХБ врски.

Примена на маска за лемење

Откако ќе ги исчистите плочите на ПХБ, нанесувате епоксидна боја со мастило со маска за лемење.

Завршување на скрининг на свила и ПХБ

ПХБ облогата е направена за да се осигура дека може да се постигне лемење на компонентите. Процесот на скрининг ги посочува сите важни информации на ПХБ.

Доверливост на електрична енергија и тестирање

За да се обезбеди функционалност, техничарот врши тестови на неколку области на ПХБ.

Профилирање и сечење

Според барањата на купувачот, различни ПХБ се сечат од почетниот панел. Потоа се врши проверка на таблата, а грешките се поправаат пред да биде испратена на испорака.

Процеси за производство на повеќеслојни ПХБ

Поради големата побарувачка за повеќеслојни ПХБ за употреба во технолошки уреди, опрема за здравствена заштита, воена употреба, па дури и такви производи за широка потрошувачка како што се паметни телевизори и опрема за следење дома, повеќето конкурентни производители се позиционираа да одговорат на потребата за овие табли. Останува мешавина на способности меѓу фабрикувачите поврзани со капацитетите за волуменско производство и бројот на слоеви на ПХБ што можат да се произведат.

Производството на повеќеслојни ПХБ вклучува процес на комбинирање на наизменични слоеви на предпрегум и материјали од јадрото во една единица, користејќи топлина и висок притисок за да се обезбеди рамномерна капсулација на спроводниците, елиминирање на воздухот помеѓу слоевите и правилно стврднување на лепилата што ги поврзуваат слоевите.

Поради повеќеслојните слоеви на материјалот, мора внимателно да се набљудува и регистрира извршувањето на дупките за дупчење меѓу слоевите. Важно е за успешното производство на повеќеслојни ПХБ инженерите да вградат симетричен распоред низ слоевите, за да се избегне извртување или наведнување во материјалите кога се применува топлина и притисок.

Кога се набавува фабрикатор за повеќеслојни ПХБ, од клучно значење е да се стекнат капацитетите на производството и стандардните толеранции за овие сложени плочи и да се користат техники за дизајн за производство (DFM) за да се приспособат на тие стандарди. Ова оди долг пат кон градење доверба дека резултатот ќе ги исполни сите функционални, доверливи и перформанси очекувања.

Предности и недостатоци

Предности на повеќеслојни ПХБ

1. Мала големина:

1. Мала големина: Најистакната и најпознатата предност на повеќеслојниот PCBS е нивната големина. Поради својот повеќеслоен дизајн, повеќеслојните PCBS се многу помали по волумен од другите PCBS со истата функција. Ова резултираше со значителни придобивки за модерната електроника, прилагодувајќи се на сегашниот тренд кон помали, покомпактни, но помоќни, како паметни телефони, лаптопи, таблети и уреди за носење.

2. Лесна конструкција:

2. Лесна конструкција: Колку е помала ПХБ, толку е помала тежината, што е корисно за дизајнот, особено кога се елиминираат повеќекратните посебни интерконектори потребни за еднослоен и двослоен PCBS. И особено погодно за модерен дизајн на електронски производи, само прилагодете се на нивната пристрасност за мобилност.

3. Висок квалитет:

3. Висок квалитет: Поради обемот на работа и планирање што мора да се вложи за создавање повеќеслојна PCBS, овие типови на PCBS имаат тенденција да ги надминуваат еднослојните и двослојните PCBS во квалитет. Како резултат на тоа, тие исто така имаат тенденција да бидат посигурни.

4. Трајност:

4. Издржливост: Повеќеслојните ПХБ материјали имаат тенденција да бидат издржливи бидејќи не само што мора да ја носат сопствената тежина, туку и да можат да ја издржат топлината и притисокот што се користат за нивно поврзување. Дополнително, повеќеслојните ПХБ имаат повеќе слоеви на изолација помеѓу слоевите на колото и користат лепила и заштитни материјали, кои исто така ги прават поиздржливи.

5. Флексибилност:

5. Флексибилност: Иако ова не важи за сите повеќеслојни PCB компоненти, некои користат флексибилни градежни техники, што резултира со флексибилни повеќеслојни PCBS. Ова може да биде пожелна карактеристика за апликации каде што може да се појават благо свиткување и свиткување на полуредовна основа.

6. Единствена точка за поврзување:

6. Единечна точка на поврзување: Повеќеслојните PCBS се дизајнирани да работат како единствена единица наместо во серија со други компоненти на PCB. Како резултат на тоа, тие имаат само една точка за поврзување, наместо повеќе точки за поврзување потребни за користење на повеќе еднослојни PCBS. Излегува дека ова е исто така корисно во дизајните на електроника, бидејќи тие треба да вклучат само една точка на поврзување во финалниот производ. Ова е особено корисно за мала електроника и гаџети дизајнирани да ги минимизираат големината и тежината.

Недостатоци на повеќеслојните ПХБ

1. Повисоки трошоци:

1. Повисока цена: Повеќеслојните PCBS се значително поскапи од еднослојните и двослојните PCBS во секоја фаза од производниот процес. Фаза на дизајнирање, која одзема многу време за да се решат сите потенцијални проблеми. Фазата на производство бара многу скапа опрема и многу сложени производни процеси, кои чинат многу време и труд на монтажерите. Дополнително, сите грешки во процесот на производство или монтажа тешко се преработуваат, а укинувањето додава дополнителни трошоци за работна сила или трошоци за отпад.

2. Ограничена достапност:

2. Ограничена достапност: Повеќеслојните машини за производство на ПХБ не се достапни за сите производители на ПХБ бидејќи имаат пари или потреба. Ова го ограничува бројот на производители на ПХБ кои можат да произведуваат повеќеслојна PCBS за клиентите.

3. Потребен е вешт дизајнер:

3. Потребен е вешт дизајнер: Како што споменавме претходно, повеќеслојните PCBS бараат многу претходен дизајн. Ова може да биде проблематично без претходно искуство. На повеќеслојните плочи им е потребна меѓуслојна интерконекција, но проблемите со вкрстувањето и импедансата мора да се ублажат во исто време. Проблем во дизајнот може да предизвика плочката да не работи правилно.

4. Време на производство:

4. Време на производство: со зголемување на сложеноста, се зголемуваат и барањата за производство, што ќе доведе до стапка на промет на повеќеслојна ПХБ. Секое коло одзема многу време за да се произведе, што резултира со повеќе трошоци за работна сила. Така, времето помеѓу нарачката и примањето на производот е подолго, што во некои случаи може да биде проблем.

Повеќеслојна апликација за PCB

Предностите и споредбите дискутирани погоре водат до прашањето: Која е употребата на повеќеслојниот PCBS во реалниот свет? Одговорот е речиси се.

За многу индустрии, повеќеслојната ПХБ стана прв избор за различни апликации. Голем дел од оваа предност произлегува од континуираниот притисок за мобилност и функционалност во сите технологии. Повеќеслојните PCBS се логичен чекор во овој процес, овозможувајќи поголема функционалност додека ја намалувате големината. Како резултат на тоа, тие станаа прилично вообичаени и се користат во многу технологии, вклучувајќи:

1. Потрошувачка електроника: Потрошувачка електроника е широк поим што се користи за покривање на широк спектар на производи што ги користи пошироката јавност. Ова има тенденција да вклучува производи за секојдневна употреба, како што се паметни телефони и микробранови печки. Овие производи за потрошувачка електроника се повеќе користат повеќеслојна PCBS. Зошто е тоа? Голем дел од одговорот лежи во трендовите на потрошувачите. Луѓето во современиот свет имаат тенденција да претпочитаат мултифункционални гаџети и паметни уреди кои се интегрирани во нивните животи. Од универзални далечински управувачи до паметни часовници, овие типови уреди се прилично вообичаени во современиот свет. Тие, исто така, имаат тенденција да користат повеќеслојна PCBS за да ја зголемат функционалноста и да ја намалат големината.

2. Компјутерска електроника: Повеќеслојните PCBS се користат за сè, од сервери до матични плочи, главно поради нивните својства за заштеда на простор и високата функционалност. За овие апликации, перформансите се една од најважните карактеристики на ПХБ, додека цената е релативно ниска на листата на приоритети. Затоа, повеќеслојните PCBS се идеално решение за многу технологии во индустријата.

3. Телекомуникации: Телекомуникациската опрема обично користи повеќеслојна PCBS во многу општи апликации, како што се пренос на сигнал, GPS и сателитски апликации. Причините главно се должат на нивната издржливост и функционалност. PCBS за телекомуникациски апликации обично се користат во мобилни уреди или надворешни кули. Во таквите апликации, издржливоста е од суштинско значење, додека сеуште се одржува високо ниво на функционалност.

4. Индустрија: Повеќеслојните PCBS навистина се покажуваат како потрајни од неколку други опции моментално на пазарот, што ги прави идеални за секојдневни апликации каде што може да дојде до грубо ракување. Како резултат на тоа, повеќеслојните PCBS станаа популарни во различни индустриски апликации, од кои најзначајна е индустриската контрола. Од индустриски компјутери до контролни системи, повеќеслојните PCBS се користат во текот на производството и индустриските апликации за управување со машините и се фаворизираат поради нивната издржливост, како и нивната мала големина и функционалност.

5. Медицински помагала: Електрониката станува сè поважен дел од здравствената индустрија, играјќи улога во сè, од третман до дијагноза. Повеќеслојните PCBS се особено фаворизирани од медицинската индустрија поради нивната мала големина, мала тежина и импресивна функционалност во споредба со еднослојните алтернативи. Овие предности доведоа до повеќеслојна PCBS да се користи во современи уреди за рендген, срцеви монитори, уреди за CAT скенирање и опрема за медицинско тестирање, меѓу другото.

6. Воена и одбрана: Фаворизирана поради нивната издржливост, функционалност и мала тежина, повеќеслојниот PCBS може да се користи во кола со голема брзина, кои стануваат сè поважен приоритет во воените апликации. Тие се исто така фаворизирани поради зголемената предност на одбранбената индустрија за висококомпактни инженерски дизајни, бидејќи малата големина на повеќеслојниот PCBS обезбедува повеќе простор за другите компоненти за извршување на постоечките функции.

7. Автомобили: Во модерните времиња, автомобилите се повеќе се потпираат на електронските компоненти, особено со порастот на електричните возила. Од GPS и вградени компјутери до електронски контролирани прекинувачи за фарови и сензори на моторот, користењето на правилен вид на компоненти станува сè поважно во дизајнот на автомобилот. Затоа, многу производители на автомобили почнуваат да го фаворизираат повеќеслојниот PCBS пред другите алтернативи. Иако се мали и издржливи, повеќеслојните PCBS се исто така високо функционални и релативно отпорни на топлина, што ги прави идеални за внатрешната средина на автомобилот.

8. Воздухопловна: Како автомобилите, авионите и ракетите, во модерното време постои голема зависност од електронските уреди, од кои сите мора да бидат многу прецизни. Од компјутерите што се користат на земја до оние во пилотската кабина, аеронаутичките апликации за ПХБ мора да бидат сигурни и способни да се справат со стресот на атмосферското патување, истовремено правејќи доволно простор за остатокот од опремата околу нив. Во овој случај, повеќеслојните PCBS обезбедуваат идеално решение, со многу заштитни слоеви за спречување на топлина и надворешни напрегања да ја оштетат врската и се способни да бидат направени од флексибилни материјали. Нивниот повисок квалитет и функционалност, исто така, придонесуваат за оваа алатка во воздушната индустрија, бидејќи воздушните компании претпочитаат да ги користат најдобрите материјали за да го чуваат својот персонал и опрема безбедни.

9. И повеќе! Повеќеслојните PCBS се користат во различни други индустрии, вклучувајќи ја индустријата за научно истражување, па дури и домашните апарати и безбедноста. Повеќеслојните PCBS се користат за сè, од алармни системи и сензори со оптички влакна до опрема за уништување атоми и анализа на времето, искористувајќи ја предноста на заштедите на простор и тежина што ги нуди овој формат на ПХБ, како и нивните подобрени карактеристики.

Најчесто поставувани прашања

Материјали кои се користат во производството на повеќеслојни ПХБ

Различните материјали што се користат во производството на повеќеслојни ПХБ се табли, бакарна фолија, систем со смола, подлога, виси, лим од фиберглас. Користејќи наизменичен сендвич, можете да ги ламинирате овие материјали заедно.

Сите бакарни рамнини се гравирани и позлата преку сите внатрешни жици се врши пред слоевите.

Повеќеслојна ПХБ: Предности

Повеќеслојните ПХБ доаѓаат со многу големи придобивки. Некои од нив вклучуваат:

Поголема густина на склопување

Обезбедување на голема брзина и голем капацитет, како резултат на нивните електрични својства

Намалување на тежината на уредите

Елиминација на конектори потребни за повеќе посебни ПХБ, со што се поедноставува неговата конструкција.

Повеќеслојна ПХБ: Користи

Повеќеслојните ПХБ може да се користат во многу области. Да разгледаме некои од нив.

Тие се користат во производството на CAT скенирање, срцеви монитори и модерна опрема за рендген.

Се користи во производството на кола со голема брзина поради нивната функционалност и издржливост

Се користи за прекинувачи на фаровите и вградени компјутери поради нивната висока функционалност и отпорност на топлина

Работењето на машините и индустрискиот контролен систем ги користат поради нивната мала големина и издржливост.

Потрошувачката електроника, како што се микробрановите и паметните телефони, исто така користи повеќеслојни ПХБ како резултат на нивната мала големина и функционалност.

Сателитските апликации, GPS и информациите за сигналот исто така користат повеќеслојни ПХБ

Се користи во производството на компјутерска електроника што се користи во M серверите поради неговите перформанси и атрибути за заштеда на простор.

Идентификување на повеќеслојна ПХБ

Можете да идентификувате повеќеслојна ПХБ преку следново

Како вашата електронска опрема работи брзо, како и крајната оперативна поставка на таблата

Конфигурацијата, бројот на слоеви и вредноста на зградата на таблата исто така играат улога во идентификацијата

Густина на насочување на таблата

Работниот капацитет, брзината, параметрите и функционалноста разликуваат дали ПХБ е повеќеслоен

Тие користат едноставни техники на производство, но сепак се фокусираат на перформансите и квалитетот.

Повеќеслојните ПХБ обично тешко се стилизираат, за разлика од еднослојните кои имаат лесен процес на производство

Еднослојните ПХБ обично се произведуваат во големи количини и може да се нарачаат и на големо. Ова помага да се намали цената по табла со што се осигурува дека производството на овие уреди е поевтино. За повеќеслојни ПХБ, нивното производство е обично досадно и може да биде тешко да се произведуваат во големи квалитети одеднаш.

Компоненти кои се користат во изградбата на повеќе ПХБ

Компонентите на ПХБ вклучуваат:

Led: LED овозможува струјата да тече во насока

Кондензатор: Се состои од електрично полнење

Транзистор: се користи за засилување на полнењето

Отпорници: Помага во контролирањето на електричната струја кога поминува низ

Диоди: Диодите дозволуваат поминување на струја само низ една насока

Батерија: му дава напон на колото

Хидраулична преса: Ова осигурува дека металните предмети се трансформираат во метални листови. Ова помага при разредување при правење стаклен прав, како и при правење таблети.

Prepreg: Ова е важен материјал што се користи во повеќеслојните табли. Тие помагаат во држењето на јадрата заедно. Prepregs се направени од фиберглас, кој е импрегниран со материјал на база на епоксид, познат како смола. Неговите слоеви се компактни на одредена температура. Ова помага да се создаде одредена дебелина на плочата.

Зошто повеќеслојните ПХБ обично се широко користени?

Повеќеслојните ПХБ се широко користени поради следниве причини:

Повеќеслојните ПХБ се направени со користење на висока технологија. Ова е причината зошто има голема доверба поради вештините, процесите и дизајните потребни за неговото производство.

Можете да го припишете и на фактот дека корисниците секогаш сакаат нешто модерно.

Неговата минијатурна големина му дава флексибилност

Има мала големина, а неговите перформанси се подобрени со неговата технологија. Повеќето корисници претпочитаат уред со помала големина

Како резултат на неговата помала тежина, тој е доволно пренослив и удобен за корисниците. Корисниците можат лесно да го носат наоколу, бидејќи не се толку гломазни како некои други паметни телефони.

Поради процесот на изработка, корисниците ја сметаат оваа ПХБ за висококвалитетна

Тоа користи високо квалификувани професионалци, модерна технологија и висококвалитетни материјали.

Лесна инсталација, што го прави широко користен, па оттука нема потреба да ја добивате услугата аутсорсинг

Повеќеслојните ПХБ доаѓаат со заштитен слој, кој спречува оштетување да дојде до нив, како и зголемување на неговата издржливост

Тој е најпосакуван поради неговата поголема густина, во споредба со неговите колеги. Корисниците сакаат уреди кои имаат поголема маса по волумен, што треба да се пофали со доволно простор за складирање.

Повеќеслојни ПХБ Стандарди за квалитет

Повеќеслојната ПХБ доаѓа со некои стандарди за квалитет. Тие вклучуваат

ISO 9001 гарантира дека производителите ги задоволуваат потребите на клиентите во рамките на регулираните и дозволените барања кои се однесуваат на услуга или производ.

ATF16949 е уште еден стандард за квалитет кој бара од производителите на електроника да ја гарантираат безбедноста и квалитетот на автомобилските производи. Ова помага во подобрување на доверливоста и перформансите на автомобилските компоненти.

Услугата за огласување UL бара производителите темелно да ги тестираат нивните производи. Ова е за да се осигури дека се исполнети специфичните барања.

Дали повеќеслојните ПХБ треба да се сметаат за HF PCB?

Да, повеќеслојните ПХБ се категоризираат под HF ПХБ. Со повеќе слоеви, таблите може да имаат одличен термички коефициент и контрола на импедансата.

За да се смета меѓу апликациите за дизајн со висока фреквенција, имањето рамнина за заземјување е многу суштинско. Повеќеслојните апликации се користат во апликации со висока фреквенција како паметни телефони и микробранови.

Зошто повеќеслојните плочи на ПХБ се сите парни слоеви

Може да се произведува во фабрика за ПХБ. Таблата со 4 слоеви обично користи јадро со по една бакарна фолија на секоја страна и табла со 3 слоја со една бакарна фолија на едната страна. Тие мора да се притиснат заедно.

Разликата во цената на процесот помеѓу двете е тоа што четирислојната плоча има уште една бакарна фолија и слој за поврзување. Разликата во трошоците не е значајна. Кога фабриката за ПХБ прави понуда, тие генерално се цитираат на парен број. Исто така, 3-4 слоја најчесто се цитирани како оценка. (На пример: Ако дизајнирате табла со 5 слоја, другата страна ќе цитира по цена од табла со 6 слоја. Тоа значи, цената што ја дизајнирате за 3 слоја е иста со цената што ја дизајнирате за 4 слоја. )

Во технологијата на процесот на ПХБ, четирислојната плоча на ПХБ е подобро контролирана од трислојната плоча, главно во смисла на симетрија. Искривувањето на четирислојната плоча може да се контролира под 0,7%, но големината на трислојната плоча е голема. Во тоа време, искривувањето ќе го надмине овој стандард, што ќе влијае на веродостојноста на склопот SMT и на целиот производ. Затоа, дизајнерот не треба да ја дизајнира таблата со непарен број. Дури и ако слојот со непарни броеви е неопходен, тој ќе биде дизајниран како лажен парен слој. Тоа е да се дизајнираат 5 слоеви во 6 слоеви и 7 слоеви во 8 слоеви.

Начин на пресметување на повеќеслојно собирање на ПХБ

11

О: Дебелина на внатрешниот слој

Е: Дебелина на внатрешната бакарна фолија

X: Завршена дебелина на таблата

Б: Дебелина на ПП лист

F: Дебелина на надворешната бакарна фолија

Y: Завршена толеранција на ПХБ

1. Пресметајте ја горната и долната граница на притискање:

Обично лимена плоча: горна граница -6MIL, долна граница-4MIL

Златна плоча: горна граница -5MIL, долна граница -3MIL

На пример, лимена плоча: горна граница=X+Y-6MIL долна граница=XY-4MIL

Пресметајте ја медијаната = (горна граница + долна граница)/2

≈A+површината на вториот слој бакарна фолија%*E+површината на третиот слој бакарна фолија%*E+B*2+F*2

Внатрешниот материјал за сечење на горенаведената конвенционална четирислојна плоча е 0,4 mm помал од готовата плоча, користејќи единечен 2116 PP лист за притискање. За специјална дебелина на бакар на внатрешен слој и дебелина на бакар на надворешниот слој повеќе од 1OZ, дебелината на бакар треба да се земе предвид при изборот на материјалот за внатрешниот слој.

2. Пресметајте ја толеранцијата на притискање:

Горна граница = Завршена дебелина на плочата + Завршена вредност на толеранција на линија-[Дебелина на бакар на облога, дебелина на карактерот на зелено масло

(Конвенционално 0,1 MM)] - Теоретски пресметаната дебелина по притискање

Долна граница = дебелина на готовата плоча-готовиот производ оф-лајн вредност на толеранција-[Дебелина на бакар за галванизација, дебелина на карактерот на зелено масло

(Редовно 0,1 MM)] - Теоретски пресметаната дебелина по притискање

3.Обично типови на pp листови

2

Општо земено, не користете два ПП листови со висока содржина на смола заедно. Ако внатрешниот слој на бакар е премногу мал, користете ПП листови со висока содржина на смола. 1080 PP листови имаат најголема густина и ниска содржина на смола. Не притискајте единечни листови колку што е можно повеќе. Само 2 листови од 2116 и 7630 PP листови може да се притиснат во дебели бакарни плочи над 2OZ. Слојот не може да се притисне со еден лист PP. 7628 PP листот може да се притисне со еден лист, 2 листови, 3 листови или до 4 листови.

Објаснување на теоретска пресметка на дебелината на повеќеслојната ПХБ плоча по притискање

3

Дебелина по PP каширане = 100% остаток на бакарна каширане дебелина-внатрешна дебелина на бакар*(1-Преостаната стапка на бакар%)

Што е повеќеслојни ПХБ

Како име, повеќеслојните ПХБ се комбинација од различни повеќеслојни кола. Голем број еднострани и двострани ПХБ се комбинирани и одделени со изолационен материјал (како што е диелектрик) за да формираат повеќеслојна ПХБ со овој комплексен дизајн. Го зголемува бројот на слоеви и ја зголемува површината достапна за жици.

Слоеви на повеќеслојни ПХБ

Бројот на проводни слоеви помеѓу изолационите материјали е најмалку 3, а до 100. Најчесто имаме од 4 до 12 слоеви, на пример, паметните телефони се главно 12 слоеви. Поголемиот број на слоеви ги прави погодни за сложеноста на апликацијата. Производителите претпочитаат парни слоеви бидејќи ламинирањето на непарен број слоеви би го направило колото премногу сложено и проблематично.

Повеќеслојните ПХБ се генерално крути бидејќи е тешко флексибилните ПХБ да достигнат повеќе слоеви. Потребно е да се дупчат цврсти повеќеслојни ПХБ за да се поврзат различните слоеви. Обичните пропустливи дупки може да го трошат просторот, па наместо тоа се користат закопани или слепи отвори, кои продираат само во потребните слоеви. Различни слоеви може да се класифицираат во различни рамнини, како што се рамнина на земјата, рамнина на моќност и сигнална рамнина.

Изградба на повеќеслојна ПХБ

Ако сакате да изградите ПХБ, можете да изберете различни материјали, како што се специјална керамика, епоксиден плексиглас. Смолата и материјалите за врзување потоа ги поврзуваат компонентите и различните слоеви заедно. Реламинирањето, изведено на високи температури и притисоци, го отстранува заробениот воздух помеѓу слоевите и помага во топење на различните слоеви за препрегнување и основни слоеви 


WhatsApp Онлајн Chat!